01 mrt 2018

Sinds het dieptepunt van de crisis in 2013, is de omzet bij de meeste aannemers gestegen. Maar is dit ook terug te zien in de winst? En groeit het bedrijfsresultaat wel mee met de omzet?

Groei in de bouw
Hoewel de omzet de afgelopen jaren flink is gestegen bij aannemers, lijkt de winst te blijven steken. Zo is de winst slechts van 1,1% naar 3% gestegen. Dit lijkt misschien een redelijke stijging, maar het staat niet in verhouding tot de groei van de omzet. Wanneer je dit met elkaar vergelijkt, zou de winst tussen de 5% en 8% moeten zitten.

Risicomangement
Door het groeiende aantal nieuwbouwprojecten lopen de orders flink op. Dit zorgt voor meer druk en stress. Door de steeds hogere oplopende levertijden en het tekort aan personeel, stijgt ook het risicomanagement in de bouw. Vooral bij grote aannemers kan dit voor problemen zorgen. Vaak zit er een langere tijd tussen de vergunning en uitvoering van projecten. In de tussentijd zijn de levertijden enorm gestegen waardoor de offertes niet meer realistisch zijn. Aannemers staan hierdoor voor een lastige keuze. Meegaan in deze prijzenslag of projecten aan zich voorbij laten gaan. Gelukkig kunnen er ook een hoop risico’s voorkomen worden door goede communicatie en strakkere planningen.

Te kort aan personeel
Het tekort aan goed opgeleide vakmensen speelt ook mee in risicomanagement. Met het juiste personeel is veel te bereiken en wordt het risico meer gespreid. Ben jij toe aan nieuw personeel dat jouw bedrijf helpt met deze vertaalslag? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag!

Bron: Cobouw, 2018