Tijdens het jaarlijkse EIB Congres eind januari in Amsterdam werd in een debat uitgebreid stilgestaan bij ‘Klimaatbeleid en de bouwopgave voor de periode 2018-2033’. In 2050 moeten alle huizen in Nederland energieneutraal zijn. Maar is dit wel haalbaar? Wat betekent dit voor de huizenbezitters? En nog belangrijker, wie gaat dit betalen?

Volgens Ed Nijpels voorzitter van NL Ingenieurs moet het veel sneller en vooral goedkoper. “Verduurzaam nu eens die 1000 woningen per dag. We hebben nog zo’n 8000 dagen tot 2050 en dan moeten we energie neutraal zijn”, zo stelt Nijpels. “Er zijn in Nederland zo’n 8,5 miljoen gebouwen die aangepakt moeten worden. Een eenvoudige rekensom leert dat we dan 1000 woningen per dag zullen moeten verduurzamen. Een geweldig aantal. Maar dat gebeurt niet. Het gaat te langzaam en de prijzen zijn veel te hoog. Gaan we in dit tempo door, dan zijn we in 2315 van het gas los. Dat kan niet.”

Flinke opgave
Toch lijkt dit vooralsnog niet zo makkelijk gaan. Verduurzamen blijft in de praktijk lastig. Zo blijkt ook uit een aantal stellingen van verschillende sprekers op het EIB Congres.

Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid voor D66: “De bouw is een traditionele sector en de opgave is groot. Die lossen we niet op met de oude aanpak. Innovatie is nodig”. Taco van Hoek van het EIB vraagt zich af of oudere wijken van het gas af moeten: “Dat kan, maar je legt wel een enorme rekening bij de bewoners neer”.

Joost Nelis is directeur BAM Wonen: “We verduurzamen in Nederland nu een paar duizend woningen per jaar. Dat is niet makkelijk, maar we oefenen. We richten ons op de corporaties, want daar zitten de grootste kansen. Je kunt op schaal werken en grotere stappen maken. Je moet alleen niet bij elk project opnieuw beginnen”.

Laag
Volgens Nijpels is er echt te weinig innovatie in de bouw. “De arbeidsproductiviteit is te laag. De bouw is in het energieakkoord ook wel het hoofdpijndossier geweest. Het gaat echt te traag. Er zijn altijd problemen. Terwijl nul op de meter in vier dagen kan”.
Lot van Hooijdonk, wethouder Duurzaamheid en Milieu van de Gemeente Utrecht is ambitieus maar ook realistisch: “We hebben gezegd dat in 2030 heel Utrecht van het gas af is, maar dat gaan we echt niet halen. We zijn wel enthousiast, maar dat lukt gewoon niet. Toch is het goed die ambitie te hebben”. Joost Nelis: “We moeten aan de bak, maar niemand kan het alleen. We moeten ook echt nadenken over een aanbod voor de particuliere markt. Dat is er nu nog niet echt. Al denk ik wel dat het vooral iets is voor het lokaal gevestigde ambachtelijke bouwbedrijf”.

Een flinke klus dus. De ambitie is er wel en dat is natuurlijk positief. Hopelijk komt de innovatie in de bouw in een stroomversnelling terecht zodat we de deadline van 8000 dagen gaan halen.

 

Bron: cobouw. 2018