Weg met pre-vakantie stress!

Zonder stress op vakantie

De vakantieperiode is voor iedereen een perfect moment om te ontspannen. Vakantie roept vaak positieve emoties op en geeft een gevoel van vrijheid: eindelijk tijd om alleen maar dingen te doen die je leuk vindt! Maar voorafgaand aan je vakantie schiet men vaak in de stress, er moet immers nog zoveel gebeuren voordat je heerlijk kan gaan genieten. Zorg ervoor dat je vakantie niet enkel nodig is om te ontstressen. Haal het maximale uit je vakantie.

Vier tips om je op weg te helpen:

1. Hoe bereikbaar wil je zijn?
In principe is het nooit een goed idee om je laptop mee te nemen op vakantie. Voor je het weet zit je met je laptop aan het zwembad. Het kan je een rustig gevoel geven dat je in enige mate bereikbaar bent voor sommige collega’s. Bepaal dit van te voren en bespreek het met de desbetreffende collega’s.

2. De overdracht van werkzaamheden
Stel een overdrachtsdocument op en bespreek het mondeling met de collega die je werk overneemt. Eventuele vragen komen dan meteen naar boven en kunnen gelijk getackeld worden. Begin tijdig met dit document, zo vergeet je ook geen dingen.

3. Belangrijke afspraken
Zorg ervoor dat je geen belangrijke afspraken vlak voor of na je vakantie plant. Het is namelijk lastig om dit los te laten op vakantie. Een gouden tip voor de terugkomst, laat je automatische afwezigheidsmail iets langer aan. Dat geeft je bij terugkomst nog 1 a 2 dagen de tijd om rustig je e-mail en gemiste telefoontjes bij te werken. 

4. Extra dagen vrij
Neem voordat je daadwerkelijk op vakantie gaat al 2 dagen vrij, doe dit ook bij terugkomst. Dit geeft je de tijd om rustig je spullen te pakken of op te ruimen. Aan het begin van de vakantie geeft het je de ruimte om in vakantiemodus te komen en bij terugkomst geeft het je de ruimte om nog na te genieten van de heerlijke vakantie die je hebt gehad. 

Het vakantiegevoel vast houden als je weer terug bent in de dagelijkse hectiek? De rust, vrijheid en ontspanning die je op vakantie ervaart, kun je ook doorzetten in je dagelijks leven. Dit kun je het beste doen door te stoppen met onderscheid te maken tussen vakantie, thuis en werk. Hang minder labels aan een moment. Vakantiegevoel is een moment, maar dit moment kun je ook doortrekken in je werk.

In ieder geval een hele fijne en ontspannen vakantie gewenst!