Blog over solliciteren

Tips en advies voor een goed CV

Als HR-dienstverlener zien wij dagelijks CV’s voorbij komen. Het is de eerste indruk die je bij ons en onze opdrachtgevers achterlaat. Een goed CV maken hoeft niet moeilijk te zijn, daarom hebben wij een aantal tips en tops op een rijtje gezet. Hopelijk levert het je een aantal eyeopeners op!

Algemeen

Top: Zorg dat je een professionele foto van jezelf toevoegt en een korte omschrijving geeft van wie je bent of wat je competenties zijn. Slechts twee regels zijn al voldoende. Vermijd hierbij algemene woorden zoals: spontaan, sociaal, eerlijk, spin in het web of behulpzaam.

Tip : Stuur geen standaard cv dat niet aangepast is aan de functie waarop je solliciteert. Maak één algemene versie, die je vervolgens als basis inzet voor je aangepaste cv’s. 

Hobby’s

Top: Hobby’s kunnen veel zeggen over je persoonlijkheid. Doe je bijvoorbeeld een teamsport zoals voetbal of korfbal? Vermeld dat dan en verwijs ernaar in je sollicitatiebrief. Het geeft namelijk aan dat je een teamplayer bent met lef en doorzettingsvermogen.

Tip: Je hobby’s uitbeelden in foto’s van jezelf is wat te enthousiast, die kun je dus achterwege laten. 

Werkervaring

Top: Bij het kopje werkervaring vermeld je: functie, bedrijf, werkzaamheden. Dit mag puntsgewijs, zonder volzinnen en zonder in te gaan op je afgeronde projecten. Vermeld de meest recente eerst en benoem hierbij zowel de maand als het jaar (juli 2018 - jun 2019). Je kunt ook bepaalde werkzaamheden vet of dikgedrukt maken als ze relevant zijn voor de functie. Verwijs hier vervolgens naar in je brief.

Tip: Vermeld altijd je werkzaamheden, een functie bij bedrijf A ziet er soms anders uit dan bij bedrijf B. Om verwarring bij de lezer te voorkomen is het altijd handig om puntsgewijs je werkzaamheden te benoemen. Het is echter niet relevant om je typecursus of al je werkgereedschap te benoemen. Less = more!

Design

Top: Houd het overzichtelijk en maak er geen kunstwerk van. Zorg voor beknopte informatie met alleen relevante werkervaring. Een klein beetje cliché maar zeer cruciaal.

Tip: Elke regel voorzien van een ander lettertype en kleur leidt af en kies in ieder geval niet voor het lettertype Comic Sans. Zorg er voor dat het er professioneel uitziet.

Heb je moeite met het mooi opmaken van je CV? Neem dan zeker eens contact op met een van onze adviseurs, zij helpen je graag verder.