Blog over time management

Time management: loop jij er wel eens tegenaan?

Time management begint bij het stellen van prioriteiten. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Want waar begin je als je 100 en 1 prioriteiten hebt. Wij gingen op onderzoek uit en kwamen het model van de voormalige president van Amerika, de heer Eisenhower, tegen. Als president van Amerika heb je uiteraard flink wat taken op je lijstje staan; alle staten van Amerika runnen is niet in een handomdraai gedaan. Prioriteiten stellen was daarom een must gelet waarop hij het Eisenhower Model ontwikkelde, ook wel de ‘Eisenhower Matrix’ genoemd. Hoe dat werkt? Lees snel verder.

Er zijn vier categoriën in de matrix:

  1. Belangrijk
  2. Niet belangrijk
  3. Urgent
  4. Niet urgent

Toepassen van het model in je werk

Hoe zet je dan dit model in? De laatste 10 minuten van je werkdag pak je het model van Eisenhower erbij en pas je dit toe op je takenlijst. Dit doe je op de volgende manier:

  1. Pak je takenlijst erbij, maar dan ook echt alle taken die er op je lijst staan. Dus ook de taken die onbelangrijk lijken, zoals e-mails beantwoorden. Stiekem ben je hier ook veel tijd aan kwijt.
  2. Zet iedere taak in het Eisenhower Model op de juiste plek. Het verschil tussen urgent en belangrijk: urgent is het als er iemand serieus in de problemen komt als het niet meteen gedaan wordt en belangrijk zijn de taken waar het in je functie om draait.

Als je dit gedaan hebt kun je met een gerust hart naar huis.

  1. De volgende werkochtend begin je met de taken die onder kolom 1 en 2 vallen. Als mensen in de ochtend naar je toe komen met taken die in kolom 3 of 4 thuis horen, verwijs deze taken dan naar de middag.
  2. Na de lunch kijk je hoe het ervoor staat met je taken in kolom 1 en 2. Mochten je taken niet af zijn, controleer dan je planning of je tijd hebt om ze alsnog af te maken of dat je ze moet verschuiven naar de volgende dag.
  3. Eindig je dag weer met stap 1.

Zorg dat je goed het onderscheid blijft maken tussen urgent en belangrijk. Dit zal je helpen om je prioriteiten op orde te houden.

Succes!