Blog over meer werkgeluk

De drie bouwstenen van werkgeluk

Als je werkgeluk ervaart, ben je productiever en presteer je beter. Dit is goed voor het bedrijf, voor je carrière en natuurlijk voor jezelf. Volgens ‘geluksprofessor’ Patrick van Hees is (werk)geluk maakbaar. Hij heeft er zelfs een formule voor: Geluk = D.O.M. Wij leggen je uit hoe het zit.

Uit onderzoek blijkt dat de voldoening die we uit ons werk halen, weinig te maken heeft met het salaris of het soort werk. Het geluksgevoel zit hem vooral in de manier waarop we onze baan invullen. Willen we meer geluk ervaren op de werkvloer? Dan moeten we vooral D.O.M. doen, volgens Patrick van Hees. Hoe de geluksformule werkt? (Werk)geluk bestaat dus uit drie bouwstenen: D.O.M.:

‘D’ staat voor Doelen

Leer- en werkdoelen geven je richting en energie. Ze gaan over datgene waarvoor je je bed uitspringt in de morgen en zorgen ervoor dat je altijd iets hebt om naar uit te kijken. Met een helder doel voor ogen ben je gelukkiger. Als je bewust met je doelen omgaat, doe je vanzelf dingen die goed bij je passen.

Tip: Schrijf, eventueel samen met collega’s, twee kleinere doelen op waar jullie je de komende drie weken op willen richten. Plan vervolgens twee doelen in je agenda voor over drie maanden.

‘O’ staat voor Oplaadpunten

Oplaadpunten zorgen ervoor dat je bijtankt, dat je kunt ontspannen en genieten van je prestaties. Oplaadpunten kunnen zijn: de vrijdagmiddagborrel op je werk, een blokje om in de pauze met collega’s, een praatje bij het koffieapparaat of een snipperdag. Veel werknemers gunnen zichzelf te weinig tijd om de batterij op te laden. Zorg goed voor jezelf!

Tip: Plan voldoende oplaadpunten in je werkweek. Het is belangrijk om te beseffen dat als jij je oplaadpunten niet zelf plant, de kans vrij klein is dat iemand anders het voor je doet. Het is dus zaak om je oplaadpunten als eerste in je agenda te zetten (bijvoorbeeld ‘dinsdagavond teamuitje’) en te zorgen dat jij en de mensen in je omgeving die afspraak ook respecteren.

‘M’ staat voor Mensen

Mensen vormen de allerbelangrijkste bouwsteen voor een gelukkig (werk)leven. Je bent gelukkiger in je werk als je je verbonden voelt met anderen op de werkvloer. Investeren in de relatie met bijvoorbeeld collega’s, is dan ook een van de beste manieren om meer geluksgevoel te ervaren.

Tip: Welgemeende complimenten versterken de band met collega’s direct. Ze zorgen voor positieve gevoelens en verbeteren de werksfeer. En, ze zijn nog gratis ook!

We wensen je veel werkgeluk toe!